מחלקה לשיקום
מנהל המחלקה.....ד"ר אברהם בריד
ליצירת קשר..........02-5316887
מיקום...................קומה 3, בניין ישן (מספור ישן - קומה 1)
שעות ביקור...........20:30-08:30; מוצ"ש עד 21:30
מי מטופל במחלקה?
1. חולים אורתופדיים אחרי שבר בצוואר הירך או ניתוח אורתופדי אחר.
2. חולים נוירולוגיים אחרי אירועים מוחיים, ניתוחי ראש או פגיעה בחוט השדרה.
3.חולים הסובלים ממחלה חריפה שגרמה לנסיגת כושר גופני חמורה ופגיעה משמעותית בתפקודם היומיומי. מטרתנו להביאם לעצמאות מקסימאלית (השבת כושר).
מאין הגיעו?
רובם מבתי חולים בירושלים והשאר מבתי חולים ברחבי הארץ. חלק קטן מהמאושפזים מגיע מהבית בעקבות המלצת פיזיותרפיסטים המטפלים בהם,שהפנו אותם לאשפוז לקבלת טיפול אינטנסיבי יותר.
מטרות הטיפול
השבת יכולת תפקוד יומיומי בסיסי כמו: יכולת ניידות, אכילה, רחצה, הלבשה וביצוע מעברים (מיטה-כיסא); שיפור תפקודי שפה וטיפול בהפרעות בליעה; והשבת יכולת ביצוע תפקודים גבוהים יותר כמו: שימוש במחשב ובטלפון.
אבזור ומכשור
מכשור שיקומי מגוון נמצא במכון הפיזיותרפיה שם מטופלים מאושפזי מחלקת שיקום. המחלקה מצוידת במכשור רפואי מתאים,בין היתר מכשיר אולטרסאונד לבדיקת שאריות שתן בחולים המתקשים לתת שתן.
התמחות המחלקה
בכל האספקטים של שיקום הוליסטי.
ייחוד ואופי המחלקה
תפקידנו לטפל בחולים ובמשפחותיהם. לעזור לחולים לחזור ככל הניתן למסגרותיהם הקודמות ולתפקודיהם הקודמים, או לתפקודיהם הקרובים לאלה הקודמים. אשר לחולים שאינם משתקמים כפי שרצינו, אנו רואים את יעודנו בהדרכת המשפחות באמצעות הצוות הרב-מקצועי למציאת מסגרת מתאימה, או טיפול אופטימלי בבית, שיקל על המשפחות ויעניק איכות חיים טובה למטופל ולמשפחתו.
צוות המחלקה
מנהל המחלקה: ד"ר אברהם בריד, מומחה לרפואה פנימית בגריאטריה.
בצוות: רופאה מומחית בשיקום, רופאה מתמחה בגריאטריה, רופא כללי ואחות מומחית-קלינית. הטיפול במחלקה ניתן ע"י צוות רב מקצועי הכולל צוות סיעודי, פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק, קלינאי תקשורת, עובדת סוציאלית ודיאטנית. למחלקה מערך רופאים יועצים בתחומי רפואה שונים.
הטיפול
כל חולה מתקבל לאשפוז ע"י רופא המחלקה והצוות הסיעודי. המאושפז עובר הערכה תפקודית מקיפה ע"י צוות הפיזיותרפיה, הריפוי בעיסוק וקלינאי התקשורת; הערכת מצב תזונתי ע"י דיאטנית; והכרות שלו ושל משפחתו עם העובדת הסוציאלית. במהלך האשפוז רופאי המחלקה עורכים מעקב רפואי צמוד והחולים מקבלים טיפולי פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק יומיים. כל מטופל ובני משפחתו מקבלים באופן קבוע מהצוות הסיעודי, הדרכות רלוונטיות כמו סדר היום במחלקה, תפקוד הצוות הרב-מקצועי וכללי בטיחות וזהירות.
שירותים ייחודיים
במחלקה קיימת אפשרות להצטרף לתכנית לתמיכה רוחנית למטופלים ובני משפחותיהם, לסיוע בהתמודדות עם מחלה.
קשר עם המשפחות קשר עם המשפחות מתקיים באמצעות רופא המחלקה על בסיס יומי. ניתן לקבוע פגישה עם מנהל המחלקה באמצעות מזכירת המחלקה. הצוות הסיעודי נמצא בקשר שוטף עם המשפחה והעובדת הסוציאלית המחלקתית מלווה אותם ואת המטופל לאורך האשפוז, במטרה להגיע לפתרונות אופטימליים עבור החולה ומשפחתו עם השחרור מהמחלקה.
קשר עם הקהילה
מתבצע באמצעות העובדת הסוציאלית המחלקתית שיוצרת קשר עם מקביליה בקהילה או בבית החולים משם הגיע המאושפז. אם מתעורר צורך, רופאי המחלקה יוצרים קשר עם הרופאים שטפלו בחולה בקהילה.
הוראה והכשרה מקצועית
הוראה והכשרה מקצועית הם מרכיבים חשובים בעידוד ושימור החדשנות בעבודה הרפואית בהרצוג. מחלקת שיקום מהווה מרכז להוראה ולהדרכה של צוותים מבתי חולים כלליים, ממוסדות לטיפול מתמשך ומהקהילה, הבאים להרצוג ללמוד ולהתנסות בטיפול בחולים שיקומיים. במחלקה משתלמים סטודנטים לסיעוד, לפיזיותרפיה, לריפוי בעיסוק לקלינאות תקשורת ולעבודה סוציאלית. צוות המחלקה משתתף בסמינרים ובהרצאות הנערכים באופן שוטף במרכז הרפואי הרצוג.
שירותי הסיעוד
הצוות הסיעודי רואה את בריאותו ועצמאותו של המטופל כמטרה החשובה ביותר בעבודת אגף השיקום. המטלות השגרתיות של האחיות משולבות במטלות הצוות הרפואי הרב-תחומי כדי לקדם את הבריאות ואיכות החיים הן של החולה והן של בני משפחתו. האחיות מסייעות למטופל להתגבר על מגבלותיו ומציעות תמיכה פיזית, רגשית וחברתית. כאשר מטופל הוכשר ללכת בעזרת הליכון, תעזור לו האחות ללכת במסדרונות המחלקה ולתרגל מיומנות זו שזה עתה למד בטיפולי הפיזיותרפיה, זאת כדי לעזור לו לתפקד בדרך עצמאית לכשיחזור לביתו.
פיזיותרפיה
עבודת צוות שירותי הפיזיותרפיה במחלקת שיקום כוללת אבחון, טיפול, ייעוץ והכוונה. ההתערבות כוללנית ומתייחסת לכל תחומי התפקוד ומרכיביהם.
בעזרת צוות שירותי הפיזיותרפיה המיומן, המטופלים עוברים בתוך כחודש ימים תהליך שיקום מתקדם כדי להחזירם לרמת תפקוד מרבית ולאיכות חיים שהיו מורגלים לה בעבר. במקרים בהם המטופל אינו יכול לחזור לתפקד כבעבר, הצוות מנחה את המטופל ומשפחתו בנוגע לדרכי ההתמודדות עם המצב החדש.במכון הפיזיותרפיה יש ציוד מתקדם, והצוות עושה שימוש בשיטות טיפול עדכניות. במכון מותקנת מערכת מדרגות חשמלית המאפשרת לחולים לתרגל עליה וירידה במדרגות ברמות שונות של קושי. מיטות מיוחדות מאפשרות למטופל לתרגל כניסה למיטה ויציאה ממנה ללא עזרה, וכלים אחרים עוזרים לו במשימות יום-יומיות כמו שמירה על היגיינה אישית.
טיפולי הפיזיותרפיה יתמקדו באחד או יותר מהבאים:
שיפור יכולות ניידות (הליכה, מעברים, עליה וירידה במדרגות וכו׳) על מנת לאפשר מקסימום עצמאות
ומינימום צורך בעזרה חיצונית בסביבה הטבעית של המטופל.
למידה מוטורית לתרגול והטמעה של יכולות מוטוריות שנחלשו או אבדו בעקבות הפגיעה.
תרגול שיווי משקל על ידי מערכות טיפוליות שונות על מנת למנוע נפילות חוזרות בעתיד.
טיפול נשימתי לשיפור יכולות קרדיו-וסקולריות הנפגעות בעקבות ניתוחים ואשפוזים ממושכים.
הקלת כאב וטיפול בגורם הכאב.
הדרכת בני משפחה/ מטפל עיקרי.
המטופל וצרכיו נמצאים תמיד בראש מעיינינו, על מנת לעזור לו לחזור למקומו כאדם עצמאי וחבר יעיל בחברה.
ריפוי בעסוק
כל מאושפז שעובר תהליך שיקום מטופל ע"י צוות שירותי הריפוי בעיסוק. במסגרת הטיפול נערך אבחון של תפקוד יומיומי בסיסי ותפקודי משק בית מורחבים, הערכה קוגנטיבית והתייחסות לפנאי. תכנית הטיפול נבנית בהתאם לממצאים. לקראת השחרור ניתנת הדרכה למטופל ולבני משפחתו לגבי ההתארגנות בחזרתו הביתה.
הטיפול כולל תרגול פעולות יומיומיות בסיסיות כמו אכילה, התלבשות, מעברים, תנועתיות במיטה, תפקוד בשירותים, ותפקודי משק בית קלים (בישול, רחצה כביסה וכו'); הפעלה מוטורית לחיזוק ולעידוד תנועה; ושיפור ושימור יכולות קוגנטיביות (זיכרון, קשב, תפישה חזותית ומרחבית, ארגון, תכנון וכו').
מטרת העל של השיקום היא לאפשר לתפקד במסגרת היכולות הקיימות, תוך לימוד אסטרטגיות לפיצוי, שימוש באביזרי עזר והקניית איכות חיים, כל זאת בלי לאבד את ראיית הצרכים המיוחדים של האדם המבוגר.
לשירותי הריפוי בעיסוק במרכז הרפואי הרצוג יתרונות של ציוד מודרני, ניסיון רב וידע נרחב בטיפול בחולים גריאטריים.
היחידה להפרעות בתקשורת
נוסף על פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק, מרכיב מרכזי בהתאוששות של נפגעי אירוע מוחי הוא עזרה לפרט להשיב לעצמו דיבור אופטימלי ויכולת אכילה עצמאית. זהו תפקידם של קלינאי התקשורת. עבודתם עם מטופלים נועדה לגמול אותם מהזנה באמצעות צינורית הזנה וללמד אותם לשתות ולאכול בבטחה. התרגול כולל גם אימון המטופל באכילה ובשתייה של מרקמי מזון שונים. תחום טיפול נוסף הוא התקשורת.במקרים של אובדן כושר דיבור, מאבחנים את הבעיות שנגרמו למטופל בעקבות אירועים שונים במוח, על מנת להשיב לו את יכולת הדיבור.
Banners
דלג על Banners