ריפוי בעיסוק

ריפוי בעיסוקהריפוי בעיסוק (Occupational therapy) הנו מקצוע טיפולי- שיקומי- חינוכי, שמטרתו לספק לאדם כלים ומיומנויות שיאפשרו לו להתמודד עם דרישות החיים. המקצוע מתמקד במגוון העיסוקים המבוצעים על ידי בני אדם בכל הגילאים שחשובים לתפקודם לתחושת השתייכותם החברתית ולרווחתם.

 

המרפאים בעיסוק שואפים להביא את המטופל לכדי תפקוד עצמאי מקסימלי בכל תחומי החיים או למנוע הידרדרות - הכל כהכנה לחזרתו הביתה. תכנית ההתערבות נבנית באופן אישי עבור כל מטופל תוך מעורבותו המלאה ועשויה להשתנות במהלך תקופת האשפוז.

צוות המרפאים בעיסוק במרכז הרפואי הרצוג מעניק טיפול לכלל המאושפזים במחלקות השונות.

 

צוות

צוות המרפאים בעיסוק מונה 11 מטפלים בעלי תואר ראשון בריפוי בעיסוק ורישיון ממשרד הבריאות. הצוות הנו מקצועי ומיומן. לשם שמירה על רמת מקצועיות גבוהה הצוות רוכש ידע רב במהלך עבודתו היומיומית, בהשתלמויות וימי עיון.

יחידת הריפוי בעיסוק משמשת כמרכז הדרכה קליני עבור סטודנטים לריפוי בעיסוק הלומדים באוניברסיטאות ובמכללות השונות בארץ.

 

מכון הריפוי בעיסוק

הטיפולים מתבצעים במכון לריפוי בעיסוק וכן במחלקות השונות.

במכון מגוון רחב של אמצעי טיפול המיועדים לתרגול מוטורי, קוגניטיבי, תחושתי ותפקודי. בנוסף קיימים אזורים ייעודים לתרגול תפקודי המדמים סביבה ביתית טבעית כמו שירותים, חדר אמבטיה, מטבח טיפולי, עציצים לגינון וכו'.

 

לטובת המטופלים קיים חדר "סנוזלן"- המהווה סביבה רב חושית מותאמת. עבור מטופלים עם קשיי ניידות קיים "סנוזלן" נייד. מחקרים מצביעים כי שימוש אפקטיבי בסביבה זו, בתיווך מטפל מוסמך, עשוי לשפר את מצב הרוח והעוררות, להגביר עניין בסביבה ולהפחית כאבים. שימוש בחדר זה מותאם למטופלים הסובלים מדמנציה, הפרעות מצב רוח, ירידה תחושתית ועוד. טיפולים נעשים באופן פרטני וקבוצתי.

 

למכון ניתן להגיע בכל שעות העבודה לתרגול עצמאי, לאחר הדרכה והכוונה של איש צוות.

 

 

המחלקה לשיקום

טיפול באמצעות טאבלט

במחלקה לשיקום עוסקים המרפאים בעיסוק באבחון, טיפול, ייעוץ והכוונת מטופלים, כולל בני הגיל השלישי. ההתערבות הנה כוללנית ומתייחסת לכל תחומי התפקוד ומרכיביהם. הקשיים עמם מתמודדים המטופלים עשויים להיות פיזיים, קוגניטיביים, נפשיים וחברתיים.

אוכלוסיית הגיל השלישי הנה אוכלוסייה מורכבת. ההזדקנות טומנת בחובה שינויים רבים ומגוונים במראה החיצוני, בתפקוד הסנסורי, המוטורי, המנטאלי ובמערכות הפנימיות. השינויים הללו, לצד מחלות גיל הזקנה, הנם בעלי השפעה מכרעת על התפקוד היומיומי.

במחלקה לשיקום מאושפזים מטופלים המגיעים לטיפול שיקומי כללי לאחר מחלה ממושכת, פגיעה אורתופדית או נוירולוגית.

הטיפול בריפוי בעיסוק יתמקד באחד או יותר מהבאים:

תרגול והטמעת היכולות בביצוע תפקודי יומיום מסוג לבוש, שירותים, מעבר לאמבטיה וכן מציאת אסטרטגיות חלופיות לביצוע יעיל ועצמאי ככל שניתן.

שיפור/ שימור תפקודים קוגניטיביים מסוג זיכרון, פתרון בעיות ועוד.

שיפור/שימור תפקוד מוטורי.

הערכת הסביבה הפיזית בבית המטופל ומתן המלצות, כמו גם הפנייה ליחידה להמשך טיפול במידת הצורך.

התאמת אביזרי עזר המסייעים למטופל להשיג עצמאות מקסימאלית בתחומי התפקוד השונים ותרגול אופן השימוש (לבוש, שירותים, רחצה, תפקודי מטבח ועוד).

מציאת עיסוקים משמעותיים לשעות הפנאי של המטופל.

הדרכה בנוגע לשימור אנרגיה בגיל המבוגר.

הדרכה למניעת נפילות הכוללת הדרכה ליצירת סביבה בטיחותית בבית.

הדרכת בני משפחה/ מטפל עיקרי.

במחלקה לשיקום פועלת קבוצה חד-שבועית ייחודית למניעת נפילות. נפילות וקשיי ניידות הם הסינדרומים הגריאטריים המשמעותיים ביותר. הנפילות, שהן נפוצות ובעלות השלכות הרסניות בקרב קשישים, גורמות ברוב המקרים לחבלה כלשהי. 10-15% מהנפילות גורמות לחבלה רצינית, ב-5% מהנפילות נגרם שבר וב-1% מהנפילות נגרם שבר בצוואר הירך, המהווה פגיעה קשה המשפיעה רבות על איכות החיים של הקשיש. אחוז התמותה עקב נפילות עולה עם הגיל ונפילה היא הסיבה השכיחה ביותר לאשפוז בעקבות טראומה בקרב בני 65 ומעלה. בנוסף לירידה התפקודית לאחר הטראומה הפיזית, תועדו מקרים רבים של טראומה פסיכולוגית אשר באה לידי ביטוי בפחד מנפילות חוזרות. נמצא כי החשש מנפילה מוביל לעיתים רבות לחוסר השתתפות ונסיגה תפקודית, זאת גם כאשר הנפילה לא הובילה למגבלה פיזית או פציעה.

כל אלו הובילו את צוות המרפאים בעיסוק להקים קבוצה אשר תדריך את המטופלים כיצד ניתן להימנע מנפילה חוזרת ותאפשר מקום לביטוי ולהכלה נפשית לשם הפחתת חששות.

 

תעסוקה

במסגרת שירותי הריפוי בעיסוק במרכז הרפואי, פועל צוות המונה שלוש מדריכות תעסוקה העובדות בכפוף למרפא בעיסוק ובהנחייתו.

מדריכת התעסוקה מעבירה מגוון פעילויות במחלקות השונות, במטרה למצות את יכולותיו של כל מטופל ולשפר את איכות חייו ורווחתו. מדריכת התעסוקה מספקת גרייה מכוונת ומותאמת עבור המטופלים במסגרת פרטנית או קבוצתית.

מדריכות התעסוקה, בוגרות קורס הכשרה למדריכות תעסוקה, רכשו ידע על תהליכי הזדקנות, שינויים בגיל המבוגר, התמודדות עם אובדן ועם מוגבלות, התאמת פעילויות לצרכי הקשיש וטכניקות שונות.

פעילויות צוות התעסוקה מגוונות וכוללות ציור, מוזיקה, תנועה, אקטואליה, עבודות יד, משחקים, אפייה ועוד.

עבור לתוכן העמוד