מחלקה לנוירולוגיה התנהגותית (פסיכוגריאטריה)

    מחלקה לנוירולוגיה התנהגותית

    מחקרים אחרונים מראים כי קיימים מקרים בהם ניתן למנוע או להאט את קצב ההתקדמות של נכויות נוירולוגיות ודמנציה בקרב קשישים, על ידי גילוי מוקדם וטיפול מקיף. יותר ממחצית מהפרעות התפקוד בגיל המבוגר כרוכות בהפרעה במערכת העצבים המרכזית והפריפרית. מחלות נוירולוגיות כמו שבץ, פרקינסון, אלצהיימר ומחלות דמנציה אחרות –הן רק כמה ממספר עצום של הפרעות שמשפיעות על קשישים.


    מי מטופל במחלקה?

    במחלקה שתי יחידות:

    א. היחידה לנוירוגריאטריה המטפלת במאושפזים הסובלים מדמנציה.

    ב. היחידה לפסיכוגריאטריה בה מאושפזים הסובלים ממחלות פסיכיאטריות קשות ומאושפזים במרכז הרפואי הרצוג תקופה ממושכת. עם השנים הזדקנו והפכו לחולים פסיכיאטריים וגריאטריים הזקוקים לטיפול סיעודי ארוך טווח מיוחד, המשלב טיפול פסיכיאטרי ונוירולוגי עם טיפול גריאטרי. במידת הצורך, יכולים מטופלים אלו להישאר כאן לפרקי זמן ממושכים ולקבל טיפול רפואי מלא מהצוות.

    רבים מהחולים המאושפזים במחלקה בשתי היחידות הם ניצולי שואה, שעבורם אלו השנים האחרונות בהן הם יכולים לחיות באיכות חיים מיטבית.


    מאין הגיעו?

    ממרכזים רפואיים בכל הארץ ומהקהילה.

    מטרות הטיפול

    א. לאבחן באופן מדויק את הסיבות להפרעות קוגנטיביות ותפקודיות כולל זיהוי גורמי סיכון.

    ב. לאזן הפרעות התנהגות בחולי דמנציה ולאחר התייצבותם מבחינה רפואית, להחזירם לקהילה לתפקוד מלא יותר מזה שלפני התפרצות ההפרעה ההתנהגותית.

    ג. לפעול למניעה שניונית ושלישונית של גורמי סיכון לדמנציה והפרעות התנהגות כדי לעכב את התקדמות המחלה.

    ד. לצמצם עומס תרופתי (polypharmacy) ולקבוע טיפול תרופתי מיטבי לייצוב הפרעות התנהגות, שיפור קוגנטיבי וטיפול בדיכאון.

    ה. לפתח וליישם מסגרות של שירותי תמיכה למעבר הדרגתי של מטופלים מהמרכז הרפואי

    בחזרה לביתם או למסגרת תומכת בקהילה.


    התמחות המחלקה

    רפואה גריאטרית, נוירולוגיה התנהגותית ופסיכיאטריה.


    ייחוד ואופי המחלקה

    המחלקה לנוירולוגיה התנהגותית היא בעלת גישה ייחודית למטופליה. המחלקה עוסקת באבחון של חולים הסובלים מהפרעות התנהגותיות וטיפול יעיל בהם, ובאבחון מוקדם של מחלות דמנציה כמו אלצהיימר ודמנציה וסקולרית, פרקינסון והפרעות נוירולוגיות אחרות. הטיפול במחלקה הוא רב-צוותי, בגישה אינטגרטיבית ומתוך מטרה להחזיר את המטופלים לאחר ייצוב התנהגותי, חזרה לקהילה.

    בבניין האשפוז החדש ע"ש סמסון אנו מתכננים לבנות שתי מחלקות חדשות, בכל אחת שלושים מיטות. המטופלים ישוכנו בחדרים זוגיים מאובזרים, שנועדו להתמודד עם הצרכים המיוחדים של מטופלים אלו. במתחם יהיה מרחב מרכזי ובו חדרי אוכל, חדרי יום, חדרי ריפוי בעיסוק ופיזיותרפיה, יחידה לטיפול יום, וחדרים עבור רופאים, עובדים סוציאליים ועוד. גן סמוך יעניק למטופלים חופש תנועה בד בבד עם שמירה על סביבה מבוקרת ומוגנת.


    צוות המחלקה

    מנהל המחלקה ד"ר יקיר קאופמן, מומחה לנוירולוגיה התנהגותית.

    בצוות המחלקה רופאים, צוות סיעודי וצוות ממקצועות הבריאות – כולם מומחים בטיפול גריאטרי ובחולי דמנציה.


    הטיפול

    אישור קבלה למרכז הרפואי ולפני האשפוז, מגיעה המשפחה לביקור ולשיחה עם צוות המחלקה. במהלך הקבלה לאשפוז, מוסרת המשפחה פרטים על המאושפז/ת, וצוות המחלקה יבצעהערכה להמשך טיפול. ביקור הרופאים במחלקה הוא יומי ונערכות ישיבות סדורות של הצוות הרב-תחומי הדןבסבב בכל מטופל, לצורךרכה מחדש לאבחנה ולטיפול. הטיפול במחלקה כולל את צוות מקצועות הבריאות: פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, הפרעות בתקשורת ובבליעה, שירותי התזונה, ובנוסף, עבודה סוציאל

     
    שירותים ייחודיים

    מדריכי תעסוקה פועלים במחלקה במטרה למקסם את יכולת הפעילות הקוגנטיבית והאינטראקטיבית. במחלקה פועלת גם תכנית לתמיכה רוחנית בהתמודדות עם מחלה למטופלים ובני משפחותיהם.

     

    קשר עם המשפחות

    במהלך האשפוז נשמר קשר שוטף עם המשפחה והצוות הרפואי והסיעודי זמין לפניות המשפחה.

    העובדת הסוציאלית המחלקתית מלווה את המטופל ומשפחתו לאורך האשפוז.

     

    קשר עם הקהילה

    מתבצע באמצעות העובדת הסוציאלית המחלקתית שיוצרת קשר בשעת קבלת חולה ובשחרורו, עם מקביליה בקהילה או במוסד משם הגיע/ה המאושפז/ת או בו ישתלב עם שחרורו מהמחלקה.

     
    הוראה והכשרה מקצועית

    המחלקה לנוירולוגיה התנהגותית מהווה מרכז להוראה ולהדרכה של צוותים מבתי חולים כלליים, ממוסדות לטיפול מתמשך, מהקהילה וממוסדות אקדמיים, הבאים ללמוד ולהתנסות בטיפול בחולים הסובלים מדמנציה ובחולים פסיכיאטריים-גריאטריים. במחלקה משתלמים מתמחים בגריאטריה, סטודנטים לרפואה, סטודנטים מבתי"ס לסיעוד בארץ וסטודנטים מחו"ל וסטאז'רים לתמיכה רוחנית. צוות המחלקה משתתף בהרצאות ובסמינרים הנערכים במרכז הרפואי הרצוג.

     
    מחקר

    רופאי המחלקה עוסקים במחקר קליני, מפרסמים מחקרים בכתבי עת מקצועיים ומשתתפים באופן פעיל בכנסים ארציים ובינלאומיים.

    המחלקה מעורבת בפרויקטים של טיפול חדשני הנותן מענה לצורכי המטופלים. פרויקטים אלה מתקיימים בשיתוף בתי ספר לרפואה וחברות גדולות, ובפיקוח קפדני של מועצת מנהלים מוסדית עצמאית המוכרת ע"י משרד הבריאות ופועלת עפ"י קריטריונים של ועדת הלסינקי.

     

    עבור לתוכן העמוד