פרויקט החיילים – "מסע שחרור" Peace of Mind סיוע ללוחמים במעבר לחיים אזרחיים
בכל שנה, אלפי חיילים קרביים ישראלים משתחררים מתפקידיהם הצבאיים וחוזרים לחיים אזרחיים. רבים מהם זקוקים לפרק זמן שבין שישה חודשים לשנה ואף יותר כדי להסתגל לחיים אזרחיים. רבים ממהרים ויוצאים למסעות למזרח הרחוק או לדרום אמריקה. החברה הישראלית לא פיתחה מנגנון לעזור לחייל הקרבי במעבר מהיותו חייל להיותו אזרח בוגר צעיר. לפיכך ניכר צורך דחוף לסייע בחיזוק הלוחמים המשתחררים משירות צבאי ולהקנות להם כלים מתאימים להתמודדות עם חיי האזרחות, ובד בבד למתן את השפעת הטראומות הפסיכולוגיות שחוו באירועים שונים במהלך השירות הצבאי שלהם. פרויקט "שקט נפשי" הוא התערבות ייחודית שתוכננה במיוחד לשם כך.
במהלך השירות הצבאי עומדים החיילים הקרביים בפני מאמצים פיזיים עצומים, נתונים לאיום מתמיד ונחשפים לפציעות ולמוות. אף שרוב החיילים ביחידות הקרביות מפגינים חוסן נפשי יוצא דופן, ההשפעות ארוכות הטווח של החשיפה הטראומטית שנצברה עדיין צפונות בנפשם. קשיים להרפות ולהימנע מערנות יתר, זיכרונות פולשניים תכופים ושינוי לשלילה בתפיסת העולם הם בעלי השלכות המתועדות לרוב בספרות המקצועית. קשיים אלו עשויים להוביל לשימוש בסמים, להתקפי כעס ולקשיים בכינון מערכות יחסים. סימפטומים שכיחים אלו, שמקצתם מגיעים לרמה של הפרעות בתפקוד, הם הבסיס לצורך בעיבוד רגשי.
הצעירים בישראל משלמים מחיר גבוה מאוד על הצורך להגן על המדינה. פרויקט "שקט נפשי" מבוסס על האמונה כי ניתן וצריך למנוע את הנזק.
פרויקט "שקט נפשי" מורכב משלושה מרכיבים עיקריים:
1.סדנת הכנה בת יומיים,הכוללת פעילויות חוץ שבהן מפגישים את החיילים כדי להתחיל דו-שיח בעל אופי אחר מהרגיל על חוויות הלחימה שלהם.
2.סדנה בת שישה עד שמונה ימים הנערכת בחו"ל ומשלבת מפגשים קבוצתיים בני חצי יום עם חוויות פנאי. המפגש מחוץ לישראל מאפשר לחיילים להתנתק מן המתחים של ישראל וגם מסביבתם המידית. הוא גם מאפשר אווירה ייחודית ואינטימית שקשה יותר להשיג בבית. כל קבוצה מונה בין 12–20 חיילים ושני מטפלים מהמרכז הישראלי לטיפול בפסיכוטראומה. עד כה התארחו הקבוצות בקהילות יהודיות, וכך למעשה נחסכו עלויות עבור לינה.
3. שישה שבועות לאחר הסדנה העיקרית, נערכת סדנת סיום בת יום אחד בישראל, לעיבוד התהליך וסגירת מעגל. טיפול נוסף זמין לנזקקים לכך.
פרויקט "שקט נפשי" מבוסס על ניסיון ועבודה מחקרית של מטיב-המרכז הישראלי לטיפול בפסיכוטראומה, של המרכז הרפואי הרצוג, הקשור עם האוניברסיטה העברית.
כדברי אחד המנחים:
זה היה כל כך חזק. יש בין המשתתפים בקבוצה שמעולם לא נפתחו ולא שיתפו את רגשותיהם. בסדנאות הם הצליחו לפתוח את הדלת ואף לדבר, והיה ניתן לראות שנגולה אבן מליבם.
Banners
דלג על Banners