תוכנית מחקר הרסקו

תכנית מחקר מקיפה בנושא “הולכה עצבית גלוטמטרגית והתערבויות תרופתיות חדשות בהפרעות נוירו-פסיכיאטריות” מיושמת מאז תחילת שנות ה-1990 במרכז הרפואי הרצוג בהנהגתו של פרופ’ אוריאל הרסקו-לוי. בעבר שימש הפרופסור כמנהל האגף הפסיכיאטרי במרכז הרפואי הרצוג וכיום כסגן דיקן לעניינים אקדמיים, כשמונה לתפקיד על ידי בית הספר לרפואה הדסה, האוניברסיטה העברית.
ההיקף הקרדינלי של תכנית מחקר זו היה מראשיתה לתרום לפיתוח התערבויות תרופתיות משופרות לצרכים רפואיים שעוד לא נענו, כגון טיפול בדיכאון וסכיזופרניה. במסגרת התכנית, העבודה הפרה-קלינית והקלינית שבוצעה במרכז הרפואי הרצוג התמקדה בהבנת תפקידה של המערכת הגלוטמטרגית, בעיקר בטווך קולטני NMDA, בהפרעות פסיכיאטריות, נוירולוגיות ודלקתיות.
ניסויים קליניים פורצי דרך שבוצעו במרכז הרפואי הרצוג הצביעו על כך מודולטורים NMDAR מייצגים סוג חדשני של טיפול במגוון של הפרעות, כולל סכיזופרניה, מחלת פרקינסון ודיכאון. מאמצי המחקר הללו, שנפרשו על פני שלושה עשורים, הובילו לפורטפוליו של פטנטים מאושרים בארה”ב ובאיחוד האירופי, שצפויים לשמש בתרכובות כגון D-serine ו-D-cycloserine בהפרעות תנועה, הפרעות רגשיות ואנצפלופתיות הקשורות ל-NMDAR.
חלק מההתערבויות הללו מפותחות כיום על ידי התעשייה הפרמקולוגית. יתרה מכך, העבודה הנובעת מהתוכנית זכתה לפרסום נרחב והוכרה כצעד חלוץ בפיתוח טיפולים גלוטמטרגיים.

כיום, תכנית המחקר במרכז הרפואי הרצוג מתמקדת בשלושה נושאים עיקריים:

  1. השימוש בהאגוניסט החלקי ל – NMDAR D-cycloserine בהפרעות דלקתיות המלוות בדיכאון
  2. שימוש סינרגטי במודולטורים ובפסיכדליים של NMDAR בהפרעות נוירופסיכיאטריות 
  3. שימוש ב-D-serine ובאגוניסטים אחרים של NMDAR בהפרעות המאופיינות בנוכחות של נוגדני NMDAR עצמיים.