הטיפול התזונתי הוא חלק מהטיפול במחלות כרוניות, במחלות מטבוליות, במצבי טראומה, במחלות הגיל המבוגר ובמצבי תת-תזונה, שנלווים אליהם, בעיקר בקרב אוכלוסיית הקשישים. מטרתו: לשפר ו/או לשמר את מצבו התזונתי של המאושפז, כדי לאפשר תגובה מיטבית לטיפול הרפואי, ובמקרים מסוימים לקצר את זמן האשפוז.
טיפול תזונתי טוב מתחיל בהערכה מדויקת של צרכי המטופלים, ומסתיים בצלחת שלהם.
היחידה לתזונה במרכז הרפואי הרצוג מטפלת ב-3 סוגי אוכלוסיות עיקריות:
- קשישים שמגיעים למספר חודשים לתהליך שיקומי, אורתופדי או נוירולוגי
- מטופלים מונשמים (ילדים, מתבגרים ומבוגרים), שהמרכז הרפואי הרצוג הופך להיות ביתם
- מטופלים (רובם צעירים), עם רקע פסיכיאטרי, הזקוקים למסגרת תומכת בשעת משבר נפשי
לכל אחת מהאוכלוסיות צרכים תזונתיים ייחודיים. משום כך, ניתן הטיפול התזונתי במרכז הרפואי על ידי דיאטנית מוסמכת ומנוסה, שעברה הכשרה ייחודית לתחום השירות.
חזון היחידה הוא: לספק למטופלים את הטיפול התזונתי הטוב ביותר. לשם כך, עובר כל מטופל, בעת הקבלה למחלקה, סיקור תזונתי ראשוני על ידי אחות, ולפי הצורך, מופנה להמשך הערכה, טיפול ומעקב של הדיאטנית במחלקה.
צוות הדיאטניות משתדל להתחשב בצרכים האישיים של המאושפזים ולבחון אותם במבט כולל (את מצבם הרפואי, מצבם המטבולי, הרקע האתני, דת והעדפות אישיות), ולהתאים מענה לצרכים.
הטיפול התזונתי המותאם באופן אישי מתאפשר בזכות מכשור רפואי מתקדם ביותר, כגון: מכשיר לקלורימטריה עקיפה, שמודד צריכה אנרגטית אישית של המטופלים, או מכשיר למדידת הרכב גוף, אשר מודד אחוזי שריר, שומן, נוזלים בגוף ועוד. הציוד המתקדם מסייע לדיאטניות למדוד את מאסת השרירים בתחילת האשפוז ובסיום. הוא מאפשר מעקב אחר התקדמות תהליך השיקום, כמו גם, מאפשר לדעת במה לתת דגש גם לאחר השחרור מאשפוז (בין אם מבחינת הנחיות תזונתיות, ובין אם מבחינת תרגילים פיזיותרפיים שחשוב לבצע).
הטיפול התזונתי במחלקות השונות במרכז הרפואי מיושם בזכות שיתוף פעולה הדוק עם המטבח.
נוסף למגוון רחב של תפריטים (רגיל, סוכרתי, דל שומן, דל לקטוז, צמחוני, טבעוני, דל גלוטן), ומגוון רחב של מרקמים (ממרקם רגיל – עד טחון), מאפשר המטבח מגוון של העשרות מזון, בהתאם לצרכים מיוחדים (אך שכיחים), בקרב אוכלוסייה בוגרת באשפוז (למשל: עצירות ו/ או תת תזונה). יש מטופלים עם צרכים ייחודיים, ועבורם יוכן במטבח תפריט מיוחד.
מערך התזונה במרכז הרפואי הרצוג מעורב בפעילויות נוספות, כגון:
פיקוח שוטף על איכות ובטיחות המזון לאורך כל שרשרת המזון, משלב בניית התפריטים, דרך הכנה וחלוקת האוכל במטבח ועד להגעתו לצלחתו של המטופל במחלקה.
עבודה משותפת והדוקה של צוות הדיאטניות ביחידה עם כל הסקטורים ממקצועות הבריאות:
כך למשל, יחד עם קלינאיות תקשורת, הקפדה על כך שהמטופלים יקבלו את המזון במרקם המתאים ליכולת הלעיסה והבליעה, ויוכלו לשפר את הצריכה התזונתית והסטטוס התזונתי. בנוסף, נעשה שימוש בשיטה שפותחה על ידי היחידה לגמילה מהירה מזונדה, לשם שיפור איכות חיי המטופלים, שעוברים את תהליך השיקום.
כך למשל, עם צוות הפיזיותרפיה, עבודה משותפת באופן מלא, משום שהתקדמות מיטבית תלויה רבות במצב התזונתי של המטופלים.
שירות התזונה משתמש בציוד רפואי מתקדם לאבחון דלדול מסת שרירים, שאופיינית לתהליכי הזדקנות ולמטופלים שמגיעים אל המרכז הרפואי מבתי חולים כלליים – לאחר טראומה (אורתופדית או נוירולוגית). בעזרת המכשור המיוחד נבדק הרכב הגוף של המטופלים וכוח שריריהם, ובשיתוף פעולה עם צוות הריפוי בעיסוק, שבוחן את רמת התפקוד של המטופלים, ניתן לאבחן סרקופניה (דלדול מסת שריר), ולהתאים את הטיפול התזונתי למחלה, או למצב הרפואי הנלווה.
ברוב המחלקות נוכחת דיאטנית במהלך הארוחות כדי לעקוב מקרוב אחר המטופלים, כאשר גם מביניהם, שאינם זקוקים באופן רשמי ורפואי להתערבות תזונתית – מוזמנים לפנות אליה להתייעצות.
פיקוח שוטף על איכות ובטיחות המזון לאורך כל שרשרת המזון, משלב בניית התפריטים, דרך הכנה וחלוקת האוכל במטבח ועד להגעתו לצלחתו של המטופל במחלקה.
עבודה משותפת והדוקה של צוות הדיאטניות ביחידה עם כל הסקטורים ממקצועות הבריאות:
כך למשל, יחד עם קלינאיות תקשורת, הקפדה על כך שהמטופלים יקבלו את המזון במרקם המתאים ליכולת הלעיסה והבליעה, ויוכלו לשפר את הצריכה התזונתית והסטטוס התזונתי. בנוסף, נעשה שימוש בשיטה שפותחה על ידי היחידה לגמילה מהירה מזונדה, לשם שיפור איכות חיי המטופלים, שעוברים את תהליך השיקום.
כך למשל, עם צוות הפיזיותרפיה, עבודה משותפת באופן מלא, משום שהתקדמות מיטבית תלויה רבות במצב התזונתי של המטופלים.
שירות התזונה משתמש בציוד רפואי מתקדם לאבחון דלדול מסת שרירים, שאופיינית לתהליכי הזדקנות ולמטופלים שמגיעים אל המרכז הרפואי מבתי חולים כלליים – לאחר טראומה (אורתופדית או נוירולוגית). בעזרת המכשור המיוחד נבדק הרכב הגוף של המטופלים וכוח שריריהם, ובשיתוף פעולה עם צוות הריפוי בעיסוק, שבוחן את רמת התפקוד של המטופלים, ניתן לאבחן סרקופניה (דלדול מסת שריר), ולהתאים את הטיפול התזונתי למחלה, או למצב הרפואי הנלווה.
ברוב המחלקות נוכחת דיאטנית במהלך הארוחות כדי לעקוב מקרוב אחר המטופלים, כאשר גם מביניהם, שאינם זקוקים באופן רשמי ורפואי להתערבות תזונתית – מוזמנים לפנות אליה להתייעצות.